top of page

SEKCIJA MLADIH TD BOVEC - predstavitev

V šolskem letu 1998/99 je pričel s svojim delovanjem Turistični podmladek OŠ Bovec, marca 2004 pa je bila ustanovljena Sekcija Mladih TD Bovec. Od vsega začetka je njihova mentorica Nataša Bartol. Sekcija je razdeljena v 4 skupine: turistični krožek VVE Bovec, turistični podmladek OŠ Bovec 1. triada in 2. triada ter mladinci.

Sekcija Mladih TD Bovec vsako leto pripravlja čistilne akcije, velikonočne in Miklavževe ustvarjalne delavnice in Miklavžev bazar. Otroci so ustvarili kolekcijo spominkov oz.blagovno znamko W'ca 'z B'ca, ki jo je jeseni 2009 Sekcija zaščitila na Uradu RS za intelektualno lastnino. Sodelujejo pa tudi na festivalu Turizmu pomaga lastna glava (TPLG). Za svoj največji dosežek štejejo projekt izgradnje otroškega igrišča, saj je denar zanj zbral ravno turistični podmladek z mnogimi akcijami. Velik dosežek je bil tudi da je Občina Bovec leta 2002 turističnemu podmladku dodelila denarno nagrado.

Festivala TPLG se je turistični podmladek OŠ Bovec doslej udeležil že sedemkrat in vsakokrat požel velike uspehe. Iz vsake projektne naloge je nastal tudi izdelek, na katerega so člani upravičeno ponosni.

S prvim projektom Bovec – moj turistični kraj je nastal prvi turistični prospekt. Na drugem festivalu so v okviru projekta Dobrote na Bovškem zbrali recepte in pripravili jedilni list, ki spodbuja gostince k bogatejši ponudbi bovških jedi. Ob delu za tretjo nalogo Čopič in platno, Rene Čopi in panjske končnice je nastal koledar So bili in so veliki ljudje na Bovškem. Z nalogo Počitniško naselje Žarek, ki govori o prenovi bovške vojašnice, so postali regionalni prvaki in dosegli drugo mesto na državnem tekmovanju TPLG, odnesli pa so tudi zlato priznanje za najboljšega igralca. Vsebino Etnološka tematska pot so načrtovali s pomočjo LTO Bovec in z njo ponovno dosegli 1. mesto na regionalnem festivalu, na državnem pa tretje in prejeli posebno zlato priznanje za najboljšo razstavo. Na jubilejnem 20. festivalu TPLG se je zgodba ponovno ponovila z nalogo Združeni k uspehu - Sekcija Mladih TD Bovec. Le-ta festival pa je bil za sekcijo nekaj posebnega, saj so državni festival v sodelovanju z OŠ Bovec, Občino Bovec, LTO Bovec in Turistično zvezo Slovenije gostili prav v Bovcu. Z nalogo Na kolo za zdravo telo v deželo Bavšare, škratov in Zlatoroga je turistični podmladek izdelal tri kolesarske poti in zgibanke za vsako pot. Poudarek je predvsem v vodah, ki jih lahko na različne načine uživamo ob teh poteh.Tudi tokrat so na regionalnem festivalu prejeli zlato priznanje, tokrat za najboljšo stojnico.

Junija 2009 je turistični podmladek obeležil 10 obletnico svojega delovanja, kakor tudi 5 obletnico Sekcija Mladih TD Bovec.

 

Delo turističnega podmladka je zaradi njihove aktivnosti močno čutiti tudi v kraju samem. Vsakega obiskovalca Bovca v izložbenih oknih presenetijo izdelki, ki jih tematsko pripravijo »podmladkarji«. Največ pa šteje to, da so mladi začutili, da je bodočnost kraja v razvoju turizma. To dejstvo je velik prispevek k »našemu turističnemu jutri«.

V letošnjem letu 2024 turistični krožek na osnovni šoli Bovec praznuje 25. obletnico delovanja in 20. obletnico Sekcije mladih TD Bovec. V teh letih je krožek obiskovalo preko 160 otrok. Skupaj so izpeljali veliko aktivnosti, koz so novoletni bazar, kino predstava, prireditev mladi za mlade, prodaja spominkov "W'ca z B'ca" (ki so jih izdelali sami) in druge. V obdobju 2001 - 2003 so z različnimi akcijami, prodajo izdelkov, donacijami in prejeto občinsko denarno nagrado skupaj zbrali skoraj 1.000.000 SIT oz. 4000 EUR, na kar so zelo ponosni. Prav tako so skrbeli za urejenost športnega igrišča vse od otvoritve 12.7.2003 do pred nekaj leti, ko je skrb prevzela OŠ Bovec. Vse skupaj so se otroci na igrišču igrali dobrih 17 let, do leta 2020, ko se je pričela gradnja športne dvorane.

Letos se bodo odvili dogodki v čast 25. obletnice delovanja turističnega krožka in 20. obletnice Sekcije mladih TD Bovec. Vse informacije bodo objavljene na spletni strani in FB strani TD Bovec.

Vodja sekcije: Nataša Bartol

sekcija mladih.jpg

Program v letu 2024:


- Miklavževa ustvarjalna delavnica - prva sobota v decembru
- Pohod od jaslic do jaslic - 28. december

 

bottom of page