top of page

TURISTIČNO DRUŠTVO BOVEC - predstavitev

TD Bovec, ki ima več kot stoletno tradicijo, je od olepševalno-pogozdovalnega dela prešlo na klasično delovanje turističnih društev. Med redne dejavnosti, kot so novoletno okraševanje mesta, vsakoletnega spomladanskega čiščenje okolice, skrbi za klopce v Bovcu in okolici ter postavitev cvetličnih korit v bližini znamenitih kašt - vodnjakov, se je vrnilo tudi nekaj t.i. tradicionalnih prireditev. Že nekaj let zaporedoma je društvo organiziralo pustovanje s prihodom kurentov, ponovno pa smo obnovili tradicionalni bovški pust z buškimi tok'rji. V juniju društvo sodeluje pri srečanju folklornih skupin. Julija organizira buški dan in v avgustu čomparsko noč –zabavno –kulturni prireditvi z bogato etnološko vsebino. Jeseni je že postala tradicionalna Hoja po buških stezah, ki poskuša popotniku prikazati nekatere manj znane, a zanimive točke v okolici Bovca.
TD Bovec ves čas uspešno sodeluje in soustvarja turistični utrip Bovca z drugimi društvi kot so: društvo 1313, folklorna skupina BC, TD Čezsoča, TD Soča-Trenta, TD Log pod Mangartom, TD Soča –Lepena, SD Kanin in drugimi.

Turistično društvo Bovec je svojo 120. obletnico obeležila 20.3. 2012 s uprizoritvijo občnega ustanovnega zbora iz leta 1982. Posnetek v treh delih:
1. del
2. del
3. del

Povzeli so takratno plemenito voščilo zapisano v časopisu Soča, 1982 »Naj bi novo društvo uspešno in vztrajno delovalo v dosego svoji prekrasnih in plemenitih namenov. Živeli vsi, ki bodo društvo vodili ali kakorkoli podpirali.« Danes ta slogan krasi prostore, kjer se društva srečujejo in je glavno vodilo društva. Oktobra 2012 pa je društvo skupaj s projektom Cultural Capital Counts- vrednotenje nesnovne dediščine pripravilo razstavo in gledališko predstavo Obrazi dediščine.
Predstavo si lahko ogledate tukaj.

V letu 2022 je TD Bovec praznovalo svojo častitljivo 130 letnico delovanja. Ob tem jubileju je društvo izpolnilo dolgo pričakovano in še neuresničeno željo - zaključek projekta kronike društva, ki je izšla v knjižni obliki z naslovom 130 LET - TURISTIČNO DRUŠTVO BOVEC 1892-2022.

Avtor Siniša Grmovšek je v zaključni misli kronike navedel: "Kronika TD Bovec ni običajna kronika, pač pa je križanec, ki govori o društvu in hkrati o bovškem turizmu. Zakaj? Zato ker društvo ni bilo le sopotnik oziroma pomemben del bovškega turizma, ampak pogosto njegov smerokaz in ustvarjalec."

Več informacij o kroniki 130 LET - TURISTIČNO DRUŠTVO BOVEC 1892-2022 najdete tukaj.

UPRAVNI ODBOR TD BOVEC

 

Tatjana Komac (predsednica)

Minka Razpet (tajnica)

Samo Mlekuž (blagajnik)

Klara Kravanja (članica)

Halid Hodžić (član)

Miran Klaves (član)

Adem Omerović (član)

bottom of page